Передвесільні клопоти пов’язані з вирішенням великої кількості питань. Коли починати пошук банкетного залу для проведення весілля? Що потрібно обговорити з адміністрацією? Що слід взяти на замітку? Який формат вибирати для маленької і великої весілля? В яку ціну обійдеться оренда ресторану для проведення весільного банкету, і якою буде вартість оформлення залу?
Весільний банкет в ресторані: як знайти хороший заклад?
Бронювати зал для проведення весільної церемонії бажано заздалегідь. Оптимальний термін – півроку. Сезон весіль починається влітку. А навесні багато молодята стурбовані пошуком банкетного залу. У зимовий період передвесільний ажіотаж не настільки велика, тому бронювати зал в ресторані можна за 2-3 місяці до весілля.
Щоб проведення весільної церемонії не стало для вас катастрофою, складіть на папері список справ. Потім можете додавати або викреслювати з нього ті чи інші пункти, розраховувати бюджет, визначати терміни виконання того чи іншого завдання. Забронювати ресторан для весілля простіше, якщо у вас є з собою план проведення майбутньої події. Готуйтеся до спілкування з адміністрацією ресторану заздалегідь:
- складіть точний список гостей, порахуйте їх кількість;
- розплануйте весільний бюджет;
- визначитеся з датою весільної церемонії.
Завдяки підготовчого етапу можна оцінити масштаби майбутньої церемонії і відфільтрувати невідповідні варіанти.
В якості альтернативи розгляньте варіант виїзного обслуговування, орендувавши невелике приміщення зі святковою атмосферою. Замість банкетного залу в ресторані скористайтеся просторим приміщенням в заміському клубі відпочинку або готелі.
Грамотний вибір банкетного залу для весілля: 4 кроки
Вибір ресторану для проведення весільної церемонії включає в себе такі дії:
- вивчення актуальних пропозицій від різних ресторанів;
- бесіда з адміністрацією закладу;
- перевірка якості обслуговування за допомогою таємного агента;
- підписання договору.
Розглянемо кожен з кроків докладніше.
Крок № 1. Вивчаємо актуальні пропозиції
Подивіться актуальні пропозиції в каталозі. У розділі з ресторанами є перелік місць з фотографіями і вартістю. Також сайт має фільтр по містах і список місцевих ресторанів. Тут можна почитати відгуки інших наречених. Пошукайте на інтерактивній карті місце розташування ресторану, визначте район і час поїздки туди від РАГСу. Складіть список ресторанів, які підходять для проведення вашого весілля. Перед остаточним вибором відвідайте кожне з обраних закладів та оцініть умови, створені в банкетному залі.
Крок № 2. Бесіда з адміністрацією
На наступному етапі пошуку поговоріть з адміністрацією. Розпитуйте представника ресторану про всі нюанси:
- дозволено приносити на весілля свій алкоголь;
- який мінімальне замовлення потрібно зробити для того, щоб зал закрили для відвідування іншими особами;
- чи можна привезти своїх музикантів;
- чи дозволяється використання хлопавок;
- який розмір коркового збору?
Слідкуйте за реакцією адміністратора при відповіді на питання. Професійний керівник не буде викручуватися, спілкується ввічливо і чітко відповідає на поставлені питання. Обов’язково дізнайтеся площа приміщення. Виходячи з неї, розрахуйте місткість залу (на 1 людину потрібно 2 кв.м.). Обходьте стороною ресторани, які ставлять собі за мету виключно отримання фінансової вигоди. Їх адміністрація може сказати, що зал вміщає 50 чоловік, а за фактом місткість приміщення виявиться 40 осіб. І тоді гостям весілля просто ніде буде потанцювати.
Уточніть у адміністратора, чи можна привезти в ресторан свій весільний торт, фрукти і алкоголь. Завдяки цьому ви заощадите гроші на весільному меню.
Обговоріть питання святкового оформлення банкетного залу. Якщо ваше весілля має строгу колірну палітру, замовте оформлення залу в таких же кольорах. Уточніть у адміністрації:
- колірну гамму серветок і скатертин на столах;
- колір захисних чохлів на стільцях (якщо вони є);
- чи потрібне окрема оплата прокату чохлів або вона вже включена у вартість оренди залу.
Дізнайтеся про чисельність офіціантів. Максимальна кількість гостей, яких зможе обслужити один офіціант – 7-10 чоловік. В іншому випадку може виникнути штовханина, метушня і затримки в обслуговуванні.
Приділіть увагу питанням фінансового характеру:
- ціна оренди залу;
- ціна обслуговування;
- яку передоплату потрібно внести для оренди залу;
- форма розрахунку (готівковий або безготівковий платіж).
Дізнавайтеся ціну оренди залу заздалегідь. У вартість весільного банкету дана сума не включена.
Пропонуємо вашій увазі ще 10 важливих нюансів, які слід дізнатися у адміністрації ресторану.
- Дата затвердження остаточного меню.
- Чи діє система знижок (наприклад, за раннє бронювання)?
- Які умови прокату обладнання пропонує ресторан? Чи є звукова апаратура або проектор?
- Чи можна змінювати чисельність людей? Період дії такої можливості.
- Необхідність оформлення дозволу на програму розваг (феєрверк, фаєр-шоу).
- Коли потрібно вивозити весільний декор?
- Чи є можливість продовження весільного банкету і якщо так, то скільки це буде коштувати?
- Чи є можливість отримання завіреної копії меню разом з договором?
- З ким вирішувати організаційні моменти в день весілля?
- Коли готуватися до весілля і оформляти банкетний зал?
Крок № 3. Перевірка від таємного ревізора
Відвідайте обраний для весілля ресторан у вигляді ревізора. Подивіться на якість подачі страв, оцініть їх смак. Проконтролюйте час приготування їжі, її зовнішній вигляд, професіоналізм співробітників. Під час візиту скажіть офіціантам про те, що відзначаєте важливу дату. Оцініть реакцію персоналу на цю інформацію. У момент приготування замовлення подивіться на атмосферу ресторану і публіку. Ці два критерії дозволяють оцінити репутацію установи.
Крок № 4. Підписання договору
Закріпіть гарантії співпраці з рестораном, підписавши договір. Даний документ повинен містити наступну інформацію:
- час початку і закінчення весілля, дата її проведення;
- повне меню, із зазначенням точного часу подачі страв;
- вартість оренди залу, додаткових послуг і обслуговування;
- дата остаточного розрахунку;
- розмір штрафних стягнень за невиконання умов договору;
- список напоїв і продуктів, які можна привезти з собою в ресторан.
Молодята обов’язково вносять авансовий платіж за оренду залу. Якщо в подальшому вони відмовляються від послуги, аванс йде в рахунок неустойки.
З адміністратором слід обговорити ймовірність зміни вартості оренди і відобразити даний нюанс в договорі.
Критерії вибору ресторану для проведення весільного банкету
Проведення весільної церемонії в ресторані – хороший вибір. Але тут важливо зробити його правильно і врахувати деякі нюанси. Необхідно визначити оптимальний варіант кухні, її оформлення і комбінації блюд. Також потрібно вибрати варіант оформлення столів, стилістику, інтер’єр. Не менш важливим стає святкове оформлення прилеглої території.
Формат
Тут слід вибрати тип розсадження гостей (фуршет, банкет). Фуршет передбачає відсутність сидячих місць за столами, тому в залі буде більше простору для танців. Він стане оптимальним варіантом для проведення короткої за часом весільної церемонії.
Банкет – це тривала вечірка. Гості повинні відчувати себе комфортно, тому біля столів завжди розставляють стільці. У залі повинно бути багато вільного простору.
Кухня
Визначтеся з оформленням кухні і подачею страв. Враховуйте смаки гостей і свої. Проконтролюйте, щоб меню відповідало стилю весілля. Зверніть увагу на вартість кожного блюда і обсяг порції.
Інтер’єр і стилістика
Інтер’єр і меню ресторану повинні відповідати загальній стилістиці весілля. Наприклад, європейська весільна церемонія буде виглядати безглуздо в ресторані української кухні. А дороге оформлення класичного італійського залу в індустріальному стилі з боку теж виглядає негарно і точно зіпсує церемонію.
Прилегла територія і екстер’єр
Незалежно від пори року, коли організована весілля, багато гостей час від часу виходять на вулицю, щоб освіжитися. Екстер’єр прилеглої території бажано оформити у весільному стилі, щоб він не зіпсував враження від церемонії. Чудово, якщо поруч з рестораном є облагороджений двір або простора тераса. Окрасою даних предметів інтер’єру може зайнятися весільний флорист. Обговоріть з адміністрацією можливість розміщення у дворі зони відпочинку або фото-зони.
Додаткові зали
Якщо для проведення весілля ви бронюєте тільки один з банкетних залів, поцікавтеся у адміністратора, що буде відбуватися в інших приміщеннях. Ймовірно, там буде проходити інше весілля, ювілей або корпоратив. Уточніть у представника ресторану про рівень шумоізоляції залу.
Санвузли
Окреме питання при організації весілля в ресторані – наявність санвузлів. Подивіться, якого вони розміру, скільки їх за кількістю, чи є там дзеркало, мило і сушарки для рук. Хороші ресторани завжди дбають про гідний рівень гігієни і мають в наявності декілька вбиралень.
Парковка
Біля ресторану повинні бути в наявності паркувальні місця для весільного кортежу. Уточніть їх кількість у адміністратора.
Вартість оренди ресторану для весілля
Оренда ресторану для весілля обходиться недешево. Вона покликана забезпечити комфорт гостей і вищий рівень їх обслуговування. Вартість весільного банкету в різних містах може відрізнятися. Наприклад, дніпровські ресторани пропонують послугу від 650 гривень з людини. Середня ціна банкету в Києві становить 800-1000 гривень з людини. Висококласні ресторани обслуговують весілля за ціною 2-2.5 тисячі гривень за одну персону.
Економічним варіантом весільної церемонії стає фуршет. За кілька годин у такому форматі беруть по 350-500 гривень з людини.
Що стосується алкогольних напоїв, то на вибір клієнтам ресторани пропонують 2 варіанти.
- Замовити половину алкоголю в закладі, а половину привезти з собою.
- Заплатити корковий збір. Клієнт привозить спиртні напої з собою, але в ресторані стягується плата за відкупорювання кожної пляшки.
Можна домовитися з адміністрацією і з приводу кондитерських виробів. На кожен виріб клієнт зобов’язаний надати сертифікат якості. У наступній таблиці представлені середні ціни по Україні на проведення весільного банкету.
ПОСЛУГА |
ВАРТІСТЬ (в гривнях) |
Банкет (в розрахунку на 1-го людини) | 500-1000 |
Оренда обладнання | Від 500 |
Виплата неустойки музикантам | Від 300 |
Обслуговування | + 10% до суми банкету |
Алкоголь | 50% від передбачуваної кількості |
Оренда території для проведення виїзної церемонії | 1000-2000 / год |
Корковий збір (за одну пляшку) | 10-30 |
Кондитерська продукція (за 1 кг) | Від 200 |
Закриття ресторану на банкет | 2000-3000 |
Розраховуємо кількість їжі
Ще один важливий момент стосується розрахунку кількості їжі.
- Весільне меню повинно включати в себе 3-4 види салату. З риби, з м’яса, з морепродуктів, з птиці.
- Як гарячі закуски можна подавати жульєн з грибами або куркою (порційно для кожного гостя).
- Холодні закуски також подаються за вагою (300-400 г для кожного запрошеного). Можна замовити соління, а також асорті з м’яса, риби, сиру і овочів.
Основне гаряче блюдо йде разом з гарніром (вага порції – 250-300 г на людину). Можна урізноманітнити меню декількома гарячими стравами, що мають різний склад, але приблизно однаковими за вартістю. Наприклад, в ньому може бути присутнім соковитий стейк і запечена риба. Якщо серед гостей на весіллі присутні вегетаріанці, для них можна замовити овочеві страви. В середньому на одну людину на весільному банкеті доводиться по 1-1.2 кг їжі (не враховуючи святкового торта). Торт замовляють окремо. На одного гостя дається 120-150 грамів кондитерського виробу.